Μάγδα Τσιρώνη: "Ως εργαστήρι επιδιώκουμε να μεταλαμπαδεύσουμε μέσα από τις δημιουργίες μας και την τέχνη της υφαντικής τον θησαυρό της ελληνικής μας κληρονομιάς."

Γνωρίστε μας την δράση σας με πέντε λέξεις;
Υφαντική, παράδοση, πολιτισμός, φορεσιές, δημιουργία.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;
Αυτό
τον καιρό βρίσκομαι στον αγαπημένο μου χώρο, όπου γεννιούνται όλες οι
χειροποίητες δημιουργίες μας, το υφαντήριο του εργαστηρίου μας. Αφενός η
κατάσταση με τον επιθετικό αυτό ιό έχει δυσκολέψει, αφετέρου είμαι σε θέση να
μπορώ να δημιουργώ χειροποίητα υφαντά για τους πελάτες του ηλεκτρονικού μας
καταστήματος.

Μιλήστε μας για το «Υφάδι» και τις τεχνικές που χρησιμοποιείτε. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο του χειροποίητου ρούχου;
Το «Υφάδι» γεννήθηκε ως ιδέα την χρονική στιγμή που εγώ και ο άντρας μου, Γιάννης, θέλαμε να κάνουμε ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα.
Όντας χορευτές από 5 χρονών, σκεφτήκαμε να το εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο κι έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε στην πόλη μας ένα εργαστήρι - βεστιάριο παραδοσιακών φορεσιών , καθώς δεν υπήρχε κάτι ανάλογο ως τότε, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε συλλόγους, σχολεία και ιδιώτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Αυτό ήταν και ένα μεγάλο εγχείρημα, διότι έπρεπε να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο αριθμό παραδοσιακών κοστουμιών- αντιγράφων, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Συναντήσαμε πολλά αυθεντικά παραδοσιακά κουστούμια, εκ των οποίων πολλά από αυτά ήταν χειροποίητα υφαντά και οφείλω να πω ότι κέρδισαν αμέσως τον θαυμασμό μου. Κάποια δε, ήταν τόσο καλοδουλεμένα και τόσο καλά υφασμένα που δεν έμοιαζαν να είναι χειροποίητα. Σ αυτό το σημείο, λοιπόν, γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα να ασχοληθώ ενεργά με την υφαντική και την αντιγραφή χειροποίητων υφαντών της παράδοσής μας, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα τον βαθμό δυσκολίας κατασκευής των αντιγράφων - κοστουμιών.

Από το 2013 υφαίνω στους δικούς μου αργαλιούς κατασκευάζοντας παραδοσιακές φορεσιές και όχι μόνο. Η παραγωγή των υφαντών μας συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες και τη ζήτηση των πελατών μας κι έτσι τον τελευταίο χρόνο παράλληλα με τα παραδοσιακά, κατασκευάζουμε χειροποίητα γυναικεία αξεσουάρ όπως τσάντες, εσάρπες και φουλάρια. Γενικώς είμαστε θετικοί σε κάθε νέα πρόκληση κι έτσι έχουμε επιλέξει σε κάθε νέα μας παραγγελία να δημιουργούμε σχέδια σε συνεργασία με τον πελάτη και σύμφωνα με το προσωπικό του γούστο και ύφος.
Το
υφαντήριό μας διαθέτει τέσσερις αργαλιούς με διαφορετικό στήσιμο, διότι ο
καθένας προορίζεται για διαφορετική χρήση, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να
έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε στο μέγιστο
βαθμό τους πελάτες μας.

Μέσα από τα σχέδια σας περνάτε κάποιο μήνυμα;
Αυτό που εμείς επιδιώκουμε ως εργαστήρι, είναι να μεταλαμπαδεύσουμε μέσα από τις δημιουργίες μας και την τέχνη της υφαντικής την παράδοση του τόπου μας, τον πολιτισμό μας και τον θησαυρό της ελληνικής μας κληρονομιάς.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος επενδύει σε φυσικά υλικά και χειροποίητα αντικείμενα;
Μπορώ να πω πως υπάρχει ροπή προς τα χειροποίητα γενικότερα. Φαίνεται να έχει κουραστεί ο κόσμος από το μαζικό και το εμπορευματοποιημένο κι έτσι αυτόματα στράφηκε προς τα χειροποίητα αναγνωρίζοντας τη διαχρονική τους αξία.
Στην
πορεία μου αυτή και μέσα από τα δημιουργήματά μου χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω
ότι έχουμε συμπαρασύρει και άλλα άτομα να ασχοληθούν με την τέχνη της
υφαντικής, με την παράδοσή μας, ακόμη και όταν επιθυμούν να δουλέψουν μαζί μας
στο εργαστήριο.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;
Μεγάλη μου επιθυμία είναι να καταφέρω να βάλω ένα λιθαράκι προκειμένου να εξελιχθεί κι άλλο η τέχνη της υφαντικής. Έχω πολύ δρόμο μπροστά μου ως προς αυτό. Με σκληρή δουλειά, επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα εύχομαι να τα καταφέρω. Σκοπός μας είναι να εξελισσόμαστε συνεχώς μέσα από τη δουλειά μας, την οποία υπεραγαπάμε και κάνουμε με πολύ μεράκι
Σχετικά
με τα άμεσα σχέδιά μας, θα έλεγα πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ακόμη. Θα
αναφέρω μόνο πως έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στον παραγωγικό τομέα και
σκοπεύουμε να αναδείξουμε παραδοσιακές φορεσιές, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν
στην αφάνεια. Ένας πραγματικός «θησαυρός» που διαρκώς πασχίζουμε να
αναδείξουμε. Όσο περισσότερα λαογραφικά στοιχεία συλλέγουμε πριν κατασκευάσουμε
τα παραδοσιακά κοστούμια της κάθε περιοχής της Ελλάδας μας, τόσο πιο έντονα
συνειδητοποιούμε πόσα πολλά δεν γνωρίζουμε για τον ίδιο μας τον τόπο.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;
Μιας και η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη και δυστυχώς έχει δυσκολέψει κατά πολύ η καθημερινότητα μας, θα πρότεινα σε όλους να περνούν τον χρόνο τους όσο πιο δημιουργικά γίνεται μένοντας σπίτι και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών έχοντας υπόψιν ότι μια μέρα όλο αυτό θα έχει τελειώσει ενώ εμείς θα είμαστε πιο δυνατοί και υγιείς.
Θα κλείσω την συνέντευξη με μια σκέψη που κάνω συχνά:
Ο κόσμος της δημιουργίας είναι μαγικός.....
....σε ταξιδεύει....
....σε γεμίζει...
....σε ηρεμεί.....
....σε παρηγορεί....
